Aardappels poffen

Je kunt de aardappel op vele manieren bereiden. Je kunt hem koken, bakken, frituren en poffen. Er zijn verschillende methoden om aardappels te poffen. In de supermarkt maken ze je het wel heel makkelijk. Je koopt de pofaardappelen (al dan niet gemarineerd) kant-en-klaar en je schuift ze in de verpakking een aantal minuten in de magnetron. Het kan eenvoudig niet mislukken. Maar aardappels poffen is zo kinderlijk eenvoudig dat je het ook veel goedkoper gewoon zelf kunt doen: in de oven of in de magnetron (of op de barbecue!). Wanneer je de aardappels op de barbecue wilt poffen, is het handig ze alvast een beetje voor te koken. Je voorkomt daarmee dat het vlees allang al klaar is, maar de aardappel nog enige tijd nodig heeft om gaar te worden. Boen de aardappelen onder stromend water en breng ze tien minuten aan de kook in water met een snufje zout. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en laat ze op de grill van de barbecue in een half uur tot een uur gaar worden. De tijd die de aardappel nodig heeft, hangt af van de grootte. Op deze manier kun je ook aardappels poffen in de (voorverwarmde!) oven. Een snellere bereiding is mogelijk dankzij de magnetron. Ook hier moet je de aardappelen eerst goed schoon boenen. Prik gaatjes in de schil met een vork. Leg de aardappels op een magnetronbestendig bord en verwarm ze onafgedekt ongeveer veertien minuten op vol vermogen. Leg de aardappelen vervolgens tien minuten in een schone theedoek en laat ze daar nagaren. Je kunt de gaarheid van de aardappelen checken door met een mes tot het midden van de aardappel te prikken. Trek het mes omhoog. Wanneer de aardappel keurig op zijn plaats blijft liggen en niet aan het mes blijft hangen, is hij gaar.

Bron: Voedingscentrum

Terug