Indiaas amandelijs

voor 6 personen

  • 2 eetl. custardpoeder
  • 40 cl melk
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 125 cl slagroom
  • 100 g Mon chou
  • 75 g amandelen gepeld, ontvliesd, gemalen
  • 1 mespuntje zout
  • 2 theel. citroensap

Maak het custardpoeder aan met 4 eetlepels melk.
Breng de rest van de melk aan de kook.
Roer het custardmengsel door de kokende melk en blijf roeren tot een lichtgebonden, volkomen egale vla is verkregen.
Laat de vla enkele minuten zachtjes doorkoken.
Roer er daarna de suiker door en neem het pannetje met de vla van de warmtebron.
Voeg 4 eetlepels warme vla en 4 eetlepels slagroom toe aan de roomkaas en klopt dit alles met een garde tot een gladde en vrij luchtige massa.
Laat de vla nu volkomen koud worden.
Klop de rest van de slagroom met een mespuntje zout net niet helemaal stijf.
Maal, met een foodprocessor, de amandelen ragfijn.
Schep de amandelen, limoensap en roomkaas door de afgekoelde vla.
Spatel er dan de slagroom door.
Doe alles over in een kom van de ijsmachine en handel verder volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
Plaats de kom 10 à 15 minuten voor het opdienen in de koelkast.
Schep met een ijslepel bolletjes ijs op kleine bordjes.

Tip
Strooi wat licht geroosterde geschaafde amandelen over het ijs.

Bron: Astrid Veltman

Terug