Roti - I

Roti

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • ¼ l water of melk
  • 1 eetl. boter
  • zout
  • gesmolten vet (boter + olie)

Doe de bloem in een beslagkom, maak in het midden een kuiltje, voeg de boter toe en kneed goed door elkaar.
Voeg dan al knedend het water of de melk toe en kneed daarna nog 7 minuten.
Maak balletjes van het deeg, iets groter dan een pingpongbal, leg ze op het aanrecht en laat ze ± 5 minuten rusten.
Rol de balletjes uit tot 'pannenkoekjes'.
Verhit een koekenpan en doe er wat gesmolten vet in, zodat de pan wat vettig is.
Doe de roti in de pan, smeer de bovenkant ook in met wat gesmolten vet, keer om en bak de andere kant.

Dien de roti op met varkensvlees met masala en gebakken Chinese kool.

Bron: Astrid Veltman


Roti - II

  • 500 g (maïs)bloem
  • 20 g gedroogde gist
  • 30 cl (ijskoud) water
 
  • 2 eetl. olie of boter
  • 1 mespunt kerrie
  • zout

Meng de bloem met het zout, kerrie en gist, voeg het water in kleine hoeveelheden toe en kneed het tot een deeg.
Laat het deeg een uur rusten en kneed het daarna nogmaals goed door.
Vorm bolletjes van het deeg ter grootte van een ei, druk ze plat en rol ze met een deegroller uit, zodat een ronde lap deeg ontstaat.
Besmeer de deeglap met olie of boter en bak hem in een pan met dikke bodem aan beide kanten tot een pannenkoek.


Variatie
Maak een deeg als boven beschreven en rol er heel dunne 'pannenkoekjes' van.
verdeel gele pesie (Surinaamse winkel) over een pannenkoek, dek af met een volgende pannenkoek en rol er even goed over met een goed met bloem bestrooide deegroller.


Een authentieke vulling
Snijd kip in stukken en braad die in olie aan.
Voeg er geschilde en in stukken gesneden aardappelen, in kleine schuine stukjes gesneden kouseband en een flinke hoeveelheid (minstens 2 eetlepels) goede kerrie (bij voorkeur masala, ook uit de Surinaamse winkel) bij en laat dit alles smoren tot de kip van de botjes valt.
Breng op smaak met een gehalveerde Madame Jeanette (Surinaamse peper, erg heet) zonder pitjes en wat zout en kecap.

Bron: Astrid Veltman


Roti - III

nog een basisrecept

  • 300 g tarwebloem
  • 4 eetl. zonnebloemolie
  • 25 g gesmolten boter
  • 10 cl lauw water
 
  • 1 zakje droge gist
  • 2 theel. baksoda
  • 1 theel. zout

Zeef de bloem en kneed hem daarna met de olie, de gesmolten boter, het lauwe water, de gist, de baksoda en het zout goed door en vorm er een bal van.
Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie en een schone theedoek rusten.
Zet het deeg op een warme plek en laat het 1 uur rijzen.
Neem het deeg daarna uit de kom en maak er 4 gelijke bollen van.
Bestrooi uw handen steeds met wat bloem om plakken te voorkomen.
Laat de bollen nogmaals 5 minuten staan en rol ze dan op een plank bestrooid met wat bloem uit (iets kleiner dan de omtrek van een rotipan).
Bestrijk de pan met wat olie, verhit die iets en laat de deegplakken op een niet te hoog vuur in 3½ minuut gaar worden.
Neem de pannenkoekjes uit de pan, bestrijk de pan weer met wat olie en laat dan de andere kant in 3½ minuut gaar worden (de roti's mogen niet te bruin worden).

Bron: Astrid Veltman


Roti - IV

  • 1 eetl. tomatenketchup
  • 4 rotikoeken (te koop in Surinaamse toko's)
  • 1½ ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetl. masalapoeder
  • 1 Madame Jeanette
 
  • 1 kg kipfilet
  • 3 aardappelen
  • 300 g kouseband
  • 1½ kippenbouillontablet
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Snijd 1 ui in kleine stukjes.
Snipper de Madame Jeanette.
Snipper 2 knoflooktenen.
Snijd de kipfilet in blokjes van 2 cm en bestrooi ze met peper en zout.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Doe een flinke scheut olijfolie in een pan, braad de kipfiletblokjes in de hete olie aan en neem ze weer uit de pan.
Fruit de ui en knoflook in de olie glazig en voeg 2 eetlepels masalapoeder toe.
Voeg 1 eetlepel tomatenketchup toe.
Voeg eerst een kwart en later naar smaak meer van de Madame Jeanette toe.
Voeg 1 kopje water en 1 kippenbouillontablet toe.
voeg de kip weer bij het mengsel.
Voeg de aardappelblokjes erbij en laat op een zacht pitje ± 20 minuten sudderen.
Dop de kouseband en snijd ze in stukjes van ± 2 cm.
Snipper ½ ui en ½ teentje knoflook.
Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de knoflook hierin.
Voeg de kouseband en ½ kippenbouillontablet toe en laat ± 10 minuten sudderen.
Leg de rotikoeken op een bord en leg er aan de ene kant een portie kousebandmengsel en aan de andere kant een portie kipmengsel op.

Bron: Astrid Veltman

Terug