Puddingbroodjes

(8 stuks)

  • 250 g witte Zeeuwse bloem
  • 1 mespunt zout
  • 15 g gist
  • 5 cl volle melk
  • 1 ei
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 40 g gesmolten boter

Voor de pudding:

  • 40 cl volle melk
  • 1 mespunt zout
  • ½ kaneelstokje
  • 1 vanillestokje, het merg eruit geschrapt
  • 40 g rijstebloem
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetl. rozenwater
  • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zeef de bloem en het zout boven de kom van de keukenmachine.
Laat de melk lauw worden en los de gist hierin op.
Maak een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing hierin.
Voeg het ei, de suiker en de boter toe en laat de machine draaien tot een soepel, elastisch deeg is ontstaan.
Doe het deeg over in een kom, dek deze af met een in warm water vochtig gemaakte doek en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen.
Kneed het deeg nogmaals door en laat het rijzen.
Herhaal dit hierna nog tweemaal.
Verdeel het deeg in 8 stukjes en maak er ballen van.
Bestrooi het werkvlak met bloem en rol de ballen hierop uit tot ronde lapjes met een middellijn van ± 12 cm.
Krul de randen van de lapjes ± 1½ cm omhoog, zodat een bakje ontstaat.
Zet de deegbodempjes op een ingevette bakplaat (in verband met het rijzen niet te dicht bij elkaar).
Maak nu de pudding.
Breng de melk met het zout, het kaneelstokje, het vanillestokje, het vanillemerg, de rijstebloem en de basterdsuiker aan de kook en laat alles, onder goed roeren, gaar worden en binden.
Verwijder het kaneel- en vanillestokje.
Splits het ei, klop de dooier los met het rozenwater en wat van de warme pudding en roer het dooiermengsel daarna door de rest van de pudding.

Klop het eiwit stijf en spatel ook dat erdoor.
Vul de deegbodempjes hiermee en maak met duim en wijsvinger hoekjes in de broodjes door het deeg, kruiselings, op 4 plaatsen samen te knijpen.
Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de broodjes afkoelen en bestrooi ze voor het serveren dik met poedersuiker.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug