Paddestoelen in olijfolie

Een manier om paddestoelen te conserveren.
Vaste hoeveelheden zijn niet te geven, want het recept is geschikt voor elke hoeveelheid en potten in alle maten.
Was de paddestoelen en droog ze goed. Het kan één soort zijn, maar ook een mengsel.
Snijd ze in gelijke stukjes of gebruik paddestoelen van gelijke grootte.
Laat een kleine hoeveelheid olijfolie in de koekenpan warm worden en bak de paddestoelen hierin op hoog vuur tot ze geen vocht meer loslaten.
Bestrooi de paddestoelen met gedroogde persilladekruiden (Ducros), Jane's Krazy Mixed-Up Salt en witte peper uit de molen.
Ze moeten hoog op smaak zijn, gebruik geen verse knoflook of kruiden.
Doe de paddestoelen in brandschone (vaatwasser), met warm water omgespoelde en afgedroogde potten, zodat deze voor ¾ zijn gevuld en vul ze tot aan de rand met olijfolie. Dat moet wel goede olie zijn, maar hij hoeft niet loeiduur te zijn; de Extra Virgen van Aldi leent zich hier uitstekend voor.
Sluit de potten goed af en zet ze even ondersteboven op een stuk keukenpapier.
Bewaar de potten koel en droog (niet in de koelkast) en laat ze één maand staan, alvorens ze aan te breken.
De paddestoelen zijn minstens één jaar houdbaar.
Ze paddestoelen kunnen net zo worden gebruikt als verse paddestoelen, maar ze mogen niet meer mee koken of bakken.
Voeg ze dus pas op het laatste moment toe,.
Je kunt ze ook koud gebruiken; bijvoorbeeld in een salade zijn ze heerlijk.
Zeef de olie die overblijft als de pot leeg is en gebruik die voor alles waarmee de smaak van paddestoelen goed combineert.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug