Gestoofde little gem met hazelnoten

little_gem_hazelnoten (9K)

  • 10 little gems (kleine zoete sla)
  • 100 gr geroosterede hazelnoten
  • 3 eetl. boter/margarine
  • 3 sinaasappels (rasp en sap)
  • versgemalen zwarte peper en wat zout

Hak de hazelnoten grof met een groot mes of hak ze in een keukenmachine.
Als je hazlnoten nog niet geroosterd waren, dan kan je dat doen door ze enkele minuten in een hete koekenpan zonder boter of olie bruin te laten kleuren.
Doe ze na die paar minuten wel uit de pan, want doordat de pan heet blijft zouden ze anders kunnen aanbranden, zelfs als je de pan van het vuur haalde.
Rasp de sinaasappels (maak er zestes van).
Probeer enkel het oranje mee te hebben, het wit smaakt immers heel bitter.
Als je sinaasappels niet biologisch waren, moet je de zestes een aantal keer afkoken.
Dit doe je door de sinaasrasp in koud water op het vuur te zetten (dat hoeft niet veel water te zijn, hoe minder hoe rapper het kookt) en te laten koken.
Daarna giet je alles door een zeef, zodat het water wegloopt en je de zestes opvangt.
Daarna giet je de zestes terug in datzelfde pannetje en doe je er opnieuw KOUD water bij.
Dit laat je opnieuw koken en ook dit water giet je weg.
Dit doe je daarna nogmaals voor een derde keer.
Pas dan zijn we zeker dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer aan de appelsienschil hangen.
Snij de geraspte sinaasappels in twee en pers ze.
We hebben het sap ook nodig.
Halveer de slakropjes in de lengte (zie foto).
Verwijder eventueel lelijke blaadjes.
Als je de slakropjes gebruikt op dezelfde dag dat je ze aankocht, dan zijn er geen lelijke blaadjes.
Smelt de boter in een hapjespan (koekepan) en leg de kropjes met de snijkant naar beneden erin.
Laat deze in ongeveer 2 minuten lichtjes bruin bakken.
Giet de helft van het sinaasappelsap in de ovenschaal, leg de slaprojes er met de bolle kant naar beneden in.
Strooi de sinaasappelrasp over de slakropjes.
Bestrooi met versgemalen zwarte peper en ook wat zout.
Strooi de helft van de gemalen hazelnoten over de slakropjes.
Giet de laatste helft van het sinaasappelsap rond de slakropjes.
Schuif de ovenschaal 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Als de slakropjes uit de oven komen, strooi je er de overgebleven gemalen hazelnoten over.
Serveer twee partjes per persoon (of zoveel je wil uiteraard).

Terug