Kimchi met Chinese kool

Kimchi met Chinese kool

voor 4 glazen van 30 cl

  • 1 kg Chinese kool of
    spitskool, savooiekool, witte kool
  • 2 l water
  • 100 g zeezout
  • 200 g radijs, geraspt
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 peer of appel, geraspt
  • 3 à 4 lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 3 à 4 fijngehakte teentjes knoflook
  • 3 cm gember, geraspt (of galangal, kurkuma)
  • 2 eetl. sojasaus
  • 30 g chilivlokken, gemalen, Koreaanse gochugaru
  • 10 g zoete paprikapoeder
  • potjes om te vullen, idealiter met een klapdeksel

Verwijder wat buitenste bladeren van de kool.
Kool in vieren snijden, in hapklare stukken snijden, wassen, laten uitlekken.
Meng water met zout, roer tot het is opgelost.
Laat de koolstukjes en hele bladeren een nacht bij kamertemperatuur in de pekel liggen, verzwaar ze met een bord.
Meng de radijs, wortel, peer, lente-uitjes en sjalot goed met de gember, knoflook, sojasaus, chilipeper en paprikapoeder.
Meng met de kool (zonder het zoutwater), meng en kneed goed.
Breng op smaak en voeg zo nodig nog wat zout toe, ook goed doorroeren.
Leg de groenten in lagen in glazen (grotere hoeveelheden in een gistingspot) en druk ze steeds aan met uw handen of met een stamper, zodat er zo weinig mogelijk lucht in de kool blijft zitten.
Giet de rest van de pekel erover en laat er enkele centimeters lucht boven (4 à 6 cm in het glas, 10 cm in de gistingspot).
Bedek de groenten met koolbladeren en verzwaar ze met een bord of een gewicht.
Sluit de pot goed af, dek af met een doek en fermenteer de kimchi 7 à 14 dagen bij keukentemperatuur, maar niet in de felle zon.
Daarna verder gisten of op een koelere plaats bewaren.
Na een week kunt u de kimchi proeven.
Als hij klaar is, smaakt hij lichtzuur.
Op een koele plaats is hij 9 maanden of langer houdbaar.

Tip
Zelfs kimchi die enkele jaren oud is, kan nog prima smaken - als het deksel vanaf het begin dicht wordt gehouden, is het heel lang houdbaar. Het is dan wel niet meer knapperig, maar u kunt het gebruiken om soepen en roerbakgerechten op smaak te brengen. In een blender kan het tot een kruidenpasta worden verwerkt.

Bron: kraut &rüben

Terug