Kaaskroketten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem + wat extra om te paneren
  • 4 dl melk
  • peper
  • matig (selderij)-zout (kaas bevat veel zout)
  • 200 g geraspte oude kaas
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • frituurolie

Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gladde bal is ontstaan.
Voeg de melk toe en laat tot een gladde (bechamel)saus binden.
Voeg de kaas aan de saus toe en laat die smelten.
Splits de eieren, klop de dooiers los en klop die, van het vuur af, snel door de saus.
Breng op smaak met de peterselie, peper en eventueel wat (selderij)zout.
Doe de saus over in een diep bord, laat afkoelen en in de koelkast verder opstijven.
Klop de eiwitten los.
Vorm met 2 lepels kroketten van het kaasmengsel en rol deze eerst door de bloem, dan door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
Zorg dat de paneerlaag volkomen gesloten is.
Verhit de olie tot 180 °C en bak de kroketten goudbruin.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Op dezelfde manier (bechamel) kunt u garnalenkroketten maken.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug