Ingemaakte bonen

Ingemaakte bonen

  • 750 g sperziebonen
  • ½ tot 1 l wijnazijn
  • suiker
  • zout
  • 1 ui
  • laurierblad
  • peperkorrels
  • bonenkruid
  • mosterdzaden

Was de bonen en snijd ze in 4 cm lange stukken.
Blancheer de bonen in zout water (15 g zout per liter) gedurende 3 tot 4 minuten.
Spoel dan onmiddellijk af met koud water en laat ze uitlekken.
Spoel conserveringsglazen evenals de deksels en rubberen ringen af met kokend heet water en laat ze uitlekken.
Meng de azijn met dezelfde hoeveelheid water.
Voeg per liter azijn 5 g zout en 10 g suiker toe en breng het aan de kook.
Doe de bonen in de inmaakglazen en druk ze licht aan.
Voeg voor elk literglas een laurierblad, wat uienringen, peperkorrels en mosterdzaden en een steeltje verse bonen toe.
Giet er de hete azijn-oplossing in tot de oplossing net boven de bonen ligt.
Plaats de rubberen ring en het deksel nat op de rand en sluit met de clip.

Zo blijft het houdbaar
Plaats de conserveringsglazen in de stoofpan. Ze mogen elkaar niet aanraken. Giet er water bij (ongeveer 3⁄4 hoog) en verhit het gedurende 30 minuten tot 90 à 100 °C.
Plaats de glazen in de oven op een dienblad op het onderste blad. Giet water in de bakplaat. Verhit tot 160 tot 180 °C totdat de azijnoplossing in de glazen borrelt en laat het dan 30 minuten opnieuw met een uitgeschakelde en gesloten oven nawarmen.

Bron: kraut &rüben

Terug