Hamad Mrakad
in zout ingelegde citroenen

voor een 3 literpan

  • 15 citroenen
  • 2 k fijn zeezout
  • pimentkorrels, gekneusd

Overgiet de citroenen met kokend water, droog ze af.
Pers 3 citroenen uit.
Snijd de overige citroenen in kwarten maar snijd ze niet helemaal door, laat ze onderaan zo'n 2 cm aan elkaar zitten.
Strooi een laagje zout in een grote glazen pot.
Vouw de citroenen een beetje open en prop ze vol zout en een paar pimentkorrels, vouw ze weer dicht.
Duw de kwarten goed tegen elkaar, zet ze rechtop in de pot, dicht tegen elkaar, sprenkel er sap van 1 citroen over.
Bedek de citroenen met een laagje zout en wat pimentkorrels, herhaal dit tot de citroenen op zijn, er zijn dan 3 lagen van 4 citroenen in de pot.
Vul de pot verder met zout, klop voorzichtig met de pot op het werkvlak zodat het zout alle gaatjes vult.
Strooi tenslotte een laagje pimentkorrels op het zout en sluit de pot.
Vul na 1 week het zout aan.
Laat de pot minstens 4 weken staan.
Spoel de citroenen af voor gebruik, gebruik de fijngesneden schil in gerechten en het vruchtvlees in stoofpotten.

Receptuur: kookcursus Marrakech
Schil de uitgeperste citroenen heel dun zodat er geen wit meekomt.
Leg ze op een stuk keukenpapier, op een warme plaats (radiator) te drogen.
Maal de droge schilletjes fijn en gebruik deze "citroensuiker" in sauzen en visgerechten of bestrooi gerechten ermee.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug