Kool van de mijnwerkers

Couve a mineira

Kool van de mijnwerkers, Couve a mineira

  • 200 g ca. 15 à 20 grote koolbladeren, zonder nerf
    eeuwig moes, koolrabi en zie opmerkingen
  • 4 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 100 g mager gerookt spek
  • scheutje neutrale olie, arachide-, zonnebloemolie

Verwijder de dikke bladnerf uit de koolbladeren
Rol ze op (als een sigaar) en snijd er heel dunne plakjes van
Verwarm in een koekenpan wat een scheutje olie en begin, op niet al te hoog vuur, de spekjes uit te bakken.
Ze hoeven niet helemaal donkerbruin te zijn voor de volgende stap:
Voeg de knoflook toe, schep op.
En meteen erna:
Voeg de reepjes kool toe.
Schep even herhaaldelijk om, om de ingrediënten te mengen.
De kool zal slinken.
(Als u droge kool gebruikt, zoals wij, is misschien een scheutje water nodig.
Anders is aanhangend vocht meer dan genoeg.)
Laat vijf à tien minuten smoren, eventueel met een deksel over de pan.
Proef even: als het blad eetbaar is (niet te slap), dan is het klaar.
Serveer in een kommetje.

Opmerkingen
Hiervoor lenen zich de bladeren van eeuwig moes uitstekend. Maar ook van andere losbladige kolen. Onze eeuwig moes is momenteel te klein dus gebruikten we het blad van de koolrabi.

Bron: MergenMetz

Terug