Gepofte aardappel met bieslookroom - I

voor 2 personen

  • 2 grote aardappelen
  • 8 sprieten bieslook
  • 2 eetl. zure room
 
  • 2 eetl. biogarde yoghurt
  • peper
  • zout

Warm de oven voor op 225 °C.
Was de ongeschilde aardappelen goed en dep ze droog.
Snijd de aardappelen kruisgewijs iets in.
Leg elke aardappel met de insnijding naar boven op een stuk aluminiumfolie.
Vouw het folie zorgvuldig dicht.
Pof de aardappelen in de hete oven of in de hete as van de barbecue of open haard in ca. 40 - 50 minuten gaar.
Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Was de bieslook en knip de sprieten klein.
Meng de zure room met de yoghurt, de bieslook, peper en zout.
Vouw het folie open en maak met een vork het aardappelkruim wat los.
Geef de aardappelen met het roommengsel.
Aardappelen poffen in de magnetron:
Prik met een satéprikker enkele gaatjes rondom in de gewassen aardappelen.
Dit om te voorkomen dat de aardappelen door stoomvorming openbarsten.
Leg de aardappelen op een stuk keukenpapier in de magnetron.
Laat de aardappelen op de hoogste stand gaar worden.
Reken per aardappel op 2 - 3 minuten.
Keer ze halverwege de tijd een keer om.
Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Laat de aardappelen nog enkele minuten nagaren.

Menusuggestie
Lekker met gebakken tartaar en maïs met paprika.

Bron: Voedingscentrum


Gepofte aardappel met bieslookroom - II

aardappel_bieslookroom.jpg

  • 4 grote vastkokende aardappels
  • 2 eetl. olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
 
    • voor de saus
  • 12½ cl zure room
  • verse bieslook en/of peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • peper & zout

Voordat je de aardappels echt gaat poffen kun je ze ook een beetje voorgaren.
Dit scheelt namelijk in de bereidingstijd.
Boen de aardappels goed schoon en doe ze in een grote (magnetron bestendige) schaal met deksel en voeg 2 eetlepels water toe.
Zet ze ongeveer 5 minuten in de magnetron op 700 watt.
Als je ze niet laat voorgaren dan is de bereidingstijd ongeveer 20 minuten langer.
Prik met een vork een paar gaatjes in de aardappel en leg ze op een stuk aluminiumfolie.
Besprenkel ze met een beetje olijfolie en bestrooi royaal met zeezout en wat zwarte peper.
Vouw de folie dicht en leg ze ongeveer 20 à 30 minuten op een barbecue.
Maak ondertussen de saus; hak de bieslook en peterselie fijn en meng ¾ deel door de zure room.
Pers de teentjes knoflook uit en roer deze er ook door.
Breng de saus op smaak met een beetje peper en zout.
Haal de aardappel voorzichtig uit de folie en maak met een mes een inkeping in het midden.
Pulk met een vork een beetje aardappel los.
Schep de saus er over en bestrooi met de overgebleven bieslook en peterselie.

Bron: Leuke recepten

Terug