Varkensrack met salie en appel

Varkensrack met salie en appel

  • 1 varkensrack, minimaal 4 botjes
  •  
    • voor de pekel
  • 1 l appelsap
  • 1 l water (de helft, 500 g, in ijsblokjes)
  • 150 g zeezout
  • 100 g suiker
  • 1½ eetl. salie (gedroogd)
  • 1½ theel. knoflookgranulaat
  • 1½ theel. zwarte peperkorrels
    • voor de rub
  • 1 theel. salie (gedroogd)
  • 1 theel. knoflookgranulaat
  • ½ theel. versgemalen zwarte peper
  • ½ theel. oregano (gedroogd)
  •  
    • extra
  • grote, hersluitbare diepvrieszak
  • rookhout,
    1 blok of 1 handje snippers, appelhout past goed bij varkensvlees
  • aluminiumfolie
  • kernthermometer

Doe ongeveer de helft van de appelsap met het zout, de suiker, salie, knoflook en peper in een pan en breng dit aan de kook.
Roer goed totdat alle zout en suiker is opgelost.
Haal de pan van het vuur en voeg het ijs, water en de rest van het appelsap toe.
Zet deze pekel tijdelijk in de koelkast om eventueel verder af te koelen.
Verwijder eventuele los hangende stukjes vlees van het varkensrack en schraap indien nodig de botten helemaal schoon met een scherp mes.
Plaats het varkensrack in de diepvrieszak, giet de afgekoelde pekel erbij en doe dit alles in een ruime pan of ovenschaal.
Dit mag een nacht de koelkast in.
Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën op 160 à 175 °C.
Haal het varkensrack uit de pekel en dep het droog met keukenpapier.
Snij de vetlaag in een ruitjespatroon in met een scherp mes.
Probeer alleen in het vet te snijden en niet in het onderliggende vlees.
Pak de botjes met aluminiumfolie in om te voorkomen dat ze zwart worden.
Meng de ingrediënten van de rub en bestrooi het vlees rondom, gelijkmatig met dit mengsel.
Plaats de voeler van de kernthermometer in het hart van het vlees, leg het varkensrack weg van het vuur in de barbecue en sluit de deksel.
Als de kernthermometer 62 °C aangeeft, ga uit van ongeveer 2½ uur, dan is het varkensrack met salie en appel gaar en mag het uit de barbecue.
Laat het varkensrack met salie en appel 5 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie voordat je het aansnijdt.

Bron: Noskos
Gepubliceerd door: Vlees.nl

Terug