Bavette of entrecote - I

Bavette of entrecote

  • 2 stukken entrecote of een bavette, 500 à 600 g
  • scheutje olijfolie of zelfgemaakte kruidenolie
  • peper & zout
    • voor de kruidenolie
  • ½ middelgroot ui, gepeld en fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 5 eetl. zonnebloemolie
  • 5 eetl. (platte) peterselie
  • 6 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • peper & zout

Verwijder de blaadjes van de rozemarijn en hak deze tezamen met de peterselie en de tijm fijn.
Voeg ze samen met de knoflook, de ui en de olie.
Mix dit met een staafmixer fijn.
Breng op smaak met peper en zout.
In plaats van zonnebloemolie kun je ook olijfolie gebruiken.
Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is, bij een groot stuk vlees halen we het vlees meestal 1½ uur van tevoren uit de koeling.
Wrijf een uur voor de bereiding het vlees in met de kruidenolie.
Voor de bavette is het advies: 1 minuut per zijde grillen en daarna indirect nog eens 3 minuten.
Dek het vlees daarna af met alumiumfolie en laat het nog zo'n 8 minuten rusten.
Voor een entrecote van circa 1½ tot 2 cm dik, geldt direct 4 tot 6 minuten grillen en regelmatig keren voor medium-effect.

Bron: Made by Ellen
Gepubliceerd door: Natuurvlees


Bavette - II

Bavette

Dep het vlees droog met keukenrol.
Smeer de bavette in met een beetje olijfolie en strooi er flink wat peper en een beetje zout overheen.
Leg de bavette op het heetste deel van de BBQ (boven de kolen bijvoorbeeld).
Gril het vlees aan allebei de kanten ca. 3 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees.
Laat de bavette op de BBQ tot deze een kerntemperatuur heeft van 45 °C.
Pak de bavette in aluminiumfolie en laat ca. 5 tot 10 minuten rusten.
Het lekkerste is om het vlees in dunne reepjes te snijden, oftewel trancheren.
Tegen de draad in zodat het lekker mals blijft.
Een beetje kruidenboter erbij is ook heel lekker.
Bavette van de BBQ is van zichzelf al vol van smaak, dus het is niet nodig om dit vlees te marineren.
Wil je dit toch doen? Doe dat dan bijvoorbeeld met een kruidenolie.

Tip
Wrijf tussen het grillen met een halve ui over het rooster. Zo voorkom je dat er veel vet aan het rooster blijft kleven en bespaar je jezelf veel schoonmaakwerk.

Bron: Jumbo

Terug